Naturlig hudvård: Så äter du dig snygg

Naturlig hudvård och skönhet kommer från fler faktorer än dyra krämer och drycker som används religiöst morgon och kväll. Att ha vacker hy beror inte bara på vad du sätter på din kropp, utan också på vad du sätter i din kropp. Att behandla fläckar och bekämpa rynkor kanske inte räcker för att hålla huden glödande. Många av de näringsämnen du behöver för att behålla din inre hälsa håller dig också vacker på utsidan. Det bästa är att de är lättillgängliga och du kan förbereda dem på din resa till mataffären!

Här är de bästa livsmedel du bör äta för naturlig hudvård om du vill ha vacker hud och god hälsa.

  1. Tomater innehåller lykopen, en fytokemikalie, en aktiv ingrediens i växter. Lykopen är viktigt för huden eftersom det hjälper till att eliminera de fria radikalerna av hudens åldrande som orsakas av ultravioletta strålar och skyddar din hud från solskador. Tomater är den bästa källan till anti-aging antioxidanten lykopen. Lykopenet i tomater absorberas lättare av din kropp när det tillagas, så tillsätt lite marinarasås eller tomatkex.
Photo by Louis Hansel on Unsplash

2. Spenat – Mörka bladgrönsaker som spenat minskar chanserna att cancerceller växer. Folatet i mörka bladgrönsaker hjälper till att reparera och bevara DNA och förbättrar dina cellers förmåga att regenerera. Spenat är också full av vatten som penetrerar cellmembranet för att hjälpa dig och din hud att hålla sig återfuktad och göra din hud slätare och mindre skrynklig.

Photo by henry perks on Unsplash

3. Sökpotatis – Sötpotatis är rik på C-vitamin och betakaroten. C-vitamin hjälper till att jämna ut rynkor och är avgörande för kollagenproduktionen. Ju mer kollagen du har, desto färre linjer och rynkor kommer att uppstå, vilket hjälper till att hålla din hud fast. Dessutom, liksom lykopen, är betakaroten i sötpotatis en antioxidant som bekämpar åldrandeprocessen. Betakaroten finns även i morötter, pumpor och squash.

Photo by David B Townsend on Unsplash

4. Lax – Liksom de flesta fiskar är lax rik på omega-3-fettsyror. Fettsyrorna i fisk hjälper till att minska inflammation och håller cellerna starka. Starka celler behåller framgångsrikt fukt och håller din hud återfuktad. Lax och tonfisk har ytterligare fördelar. De innehåller selen, ett näringsämne som hjälper till att bibehålla elastin. Elastin är ett protein som håller din hud slät och fast. Kokt eller rå, lägg till lite mer fisk till din kost. Om du letar efter ett växtbaserat alternativ är linfrö rik på omega-3-fettsyror.

5. Nötter – Särskilt mandlar och valnötter innehåller mycket E-vitamin som är ett effektivt solskyddsmedel. Endast 20 nötter om dagen kan minska risken för solbränna. Vitamin E är en antioxidant som hjälper till att skydda hudceller från ultravioletta strålar som producerar fria radikaler som kan orsaka cellskador. Solskydd är nyckeln till bra hud.

Photo by Nacho Fernández on Unsplash

Många livsmedel erbjuder extra doser av solskydd. Tomater och nötter är två tidigare nämnda. Dessutom har mörk choklad, morötter och grönt te egenskaper som hjälper till att minska risken för skador när de utsätts för solljus. Det betyder inte att du inte ska använda solskyddsmedel! Näring är bara en extra bonus. Använd solskyddsmedel dagligen för att förhindra solskador.

Vacker hud på utsidan, börja på insidan! Nästa gång du går till mataffären, välj ett eller två hälsosammare matalternativ. Detta är en win-win för dig och din hud! Skulle du ändå behöva hjälp med din hud av en professionell skönhetsklinik kan du läsa mer här.